Polskie Ziola

najlepsze polskie ziola


Wrzesień 11, 2018

Ziele owsa – nie tylko jego smak jest szczególny

Owies znamy i lubimy wszyscy. Szeroko używany w gastronomi pełen jest wielu wartości, zarówno energetycznych i zdrowotnych, jak również smakowych. Smak owsianki ceniony jest na całym świcie, a dzięki pozytywnemu wpływowi na zdrowie polecana jest ona przez wielu dietetyków.

Zastosowanie lecznicze

ziele-owsa

W celach gastronomicznych szeroko użytkuje się ziarno owsa. Jeśli chodzi jednak o stronę zdrowotną, to stosowane jest głównie ziele owsa, otręby lub słoma. Stosowane są one w medycynie ludowej na wiele dolegliwości, które dobrze jest znać. Lepiej jest w końcu leczyć się sprawdzonymi i naturalnymi sposobami, niż przyjmować kolejne tabletki.

Do chorób które można z powodzeniem leczyć zielem owsa zaliczyć można:

 

– kamicę nerkową – wyciąg z owsa posiada silne właściwości moczopędne,

 

– nadwagę – błonnik jest jednym z głównych składników owsa. Jest on bardzo pożywny i syty więc po zjedzeniu dań wykonanych z niego uczucie zaspokojenia głodu utrzymuje się bardzo długi czas,

 

– cukrzycę – duża dawka cukrów złożonych powoduje, że dostarczanie energii i harmonia gospodarki lipidowej jest na bardzo wysokim poziomie, co powoduje zmniejszenie udziału insuliny. Powoduje to wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *