Ziele owsa – nie tylko jego smak jest szczególny
Owies znamy i lubimy wszyscy. Szeroko używany w gastronomi pełen jest wielu wartości, zarówno energetycznych i zdrowotnych, jak również smakowych. Smak owsianki ceniony jest na całym świcie, a dzięki pozytywnemu wpływowi na zdrowie polecana jest ona przez wielu dietetyków.
Zastosowanie lecznicze
W celach gastronomicznych szeroko użytkuje się ziarno owsa. Jeśli chodzi jednak o stronę zdrowotną, to stosowane jest głównie ziele owsa, otręby lub słoma. Stosowane są one w medycynie ludowej na wiele dolegliwości, które dobrze jest znać. Lepiej jest w końcu leczyć się sprawdzonymi i naturalnymi sposobami, niż przyjmować kolejne tabletki.
Do chorób które można z powodzeniem leczyć zielem owsa zaliczyć można:
– kamicę nerkową – wyciąg z owsa posiada silne właściwości moczopędne,
– nadwagę – błonnik jest jednym z głównych składników owsa. Jest on bardzo pożywny i syty więc po zjedzeniu dań wykonanych z niego uczucie zaspokojenia głodu utrzymuje się bardzo długi czas,
– cukrzycę – duża dawka cukrów złożonych powoduje, że dostarczanie energii i harmonia gospodarki lipidowej jest na bardzo wysokim poziomie, co powoduje zmniejszenie udziału insuliny. Powoduje to wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.